Міжнародні новини

Якими словами?

23.12.2011
автор: Якими словами?

18 грудня пішов у вічність Вацлав Гавел. Ми вам співчуваємо, чехи й словаки, і водночас ми вам заздримо… Адже свого часу ви виявилися спроможними обрати собі такого Президента, що будував власну політику на цінностях, а не на інтригах.

Український президент на своїй останній прес-конференції заявив, що нам не заздрить – і має рацію... Поки що ми не викликаємо заздрощів. З огляду на власноруч виплекану ненаситну неофеодальну владу – також.

Сьогодні Прага прощалася з Гавелом. Прощалися правозахисники та дисиденти у цілому світі. Прощальні слова шукала й наша колега з Харківської правозахисної групи Галя Койнаш.

джерело: www.pravda.com.ua

Якими словами?

Якими словами прощаєшся з незнайомою людиною, чиє життя не дозволяло повністю впадати в мізантропічний негативізм, зарозумілий цинізм? Чия смерть сприймається як особиста втрата, залишає якусь пустоту?

Жодними. Або його.

«… тільки поверховий погляд дозволяє – і то лише приблизно – ділити суспільство на правлячих і пригноблених. … В посттоталітарній системі межа цього конфлікту проходить de fakto через кожну людину, бо кожен по-своєму є її жертвою і опорою.

… Кожній людині, природно, ніщо людське не чуже, в кожному живе прагнення до людської гідності, моральної цілісності, свободи волевиявлення, трансценденції «світу об’єктивної реальності», водночас практично кожен тією чи іншою мірою здатний миритися з «життям у брехні», кожен певним чином піддається сірій банальності та стандартам, у кожному є велика спокуса розчинитися в безликій масі і мирно плисти за течією псевдожиття».

Прощаємося з Вацлавом Гавелом за три дні до річниці абсолютно безпідставного арешту колишнього міністра внутрішніх справ, Юрія Луценка. Прощаємося, коли суд, «розглянувши» апеляцію Юлії Тимошенко проти вироку у «газовій справі», залишив її без змін. Після розгляду, до речі, який перенесли на день після зустрічі Януковича з європейськими лідерами, хоча він досі повторює безглузду байку про це, ніби він не може втручатися в діяльність судової влади. Коли третього увˈязненого колишнього урядовця, через півтора року після арешту, нарешті перевели в медчасть СІЗО.

Прощаємося в той час, як Яків Строган, який наважився публічно звинуватити міліцію в катуванні, вже понад рік сидить у СІЗО.

Коли порушено кримінальні справи проти деяких чорнобильців, а саме тих, хто не бажав грати «в постійний діалог Кабміну із чорнобильцями». Ясна річ, із правильно мислячими. Адже до звітно-виборчої конференції громадської організації "Союз Чорнобиль Україна", за участю віце-прем’єра Клюєва, тих інших не впустили.

Прощаємося з людиною, яку більшу частину життя влада вважала неправильно мислячою. Дехто в пострадянському просторі, напевно, досі так і вважає.

Прощаємося з людиною, яка у вересні цього року, разом із Далай-ламою та іншими, заступилася за Тимошенко та розкритикувала українську владу за відхід від принципів демократії та неповагу до верховенства права. Автори звернення закликали ЄС наполягати на звільненні з-під варти Тимошенко та інших представників української опозиції.

Прощаємося з людиною, яка в останньому своєму листі заступилася за репресованих білорусів, висловила солідарність із політвˈязнями..

Сумуємо за Вацлавом Гавелом разом із людьми в Чехії, Словаччині, Польщі.

Тихо, зі свічками.

А якими словами прощатися він сам підказав. Кожному.