RSS
новини

Ось і повноліття – Мандрівний кінофестиваль Docudays UA відкриває вже свій 18-й сезон!

27.10.2021

У листопаді Тернопільщиною мандруватиме 18-й міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Зустрічайте кінострічки з цілого світу в Тернополі, Чорткові, Бучачі, Заліщиках, Теребовлі, Гусятині, Збаражі ... Слідкуйте за новинами на сторінці facebook "Мандрівний Docudays UA на Тернопіллі"!

 

Вітаємо Олю Гнатюк, Першого лауреата Літературної премії імені Іди Фінк "Творчість заради порозуміння між людьми та народами"

24.10.2021

22 – 23 жовтня в історичному Збаражі, що на Тернопільщині, проходив Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Повернення Іди Фінк». Вінцем першого дня Фестивалю стала урочиста церемонія оголошення лауреата Літературної премії імені Іди Фінк "Творчість заради порозуміння між людьми та народами".

 

Львів відзначає столітній ювілей Станіслава Лема, а Тернопілля – Іди Фінк

22.08.2021

15 липня Верховна Рада Україна прийняла Постанову «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році», згідно якої перелік пам’ятних дат та ювілеїв 2021 року доповнено двома актуальними для Галичини пунктами - про відзначення 100-літньої річниці від народження донедавна майже забутих письменників: Станіслава Лема та Іди Фінк! Вперше в історії їхні ювілеї відзначатимуться в Україні на державному рівні!

 

Втручання Омбудсмана, як спосіб отримання відповіді на Ваше звернення до владних небожителів

13.08.2021

Нас обдарували децентралізацією і не те нема ради. З року в рік органи самоврядування набувають все більше повноважень та відповідальності у самих різних сферах. Громадяни мали б знати, як реалізуються ці повноваження. У чому влада має успіх, а де стикається з проблемами. А для того між громадянським суспільством та владою мав би підтримуватися сталий діалог.

 

Одна з сотень трагічних доль в’язнів Чортківської тюрми 1941 року, Надія Юрчинська

04.07.2021

У перші дні липня обходимо 80-і роковини «Чортківської трагедії» 1941 року – масового вбивства в’язнів тюрми НКВС у нашому місті.

 

Анонсуємо нове видання «Мовна політика у багатомовних країнах. Закордонний досвід та його придатність для України»

04.07.2021

Гарна рецензія на гарну книгу: Володимир Кулик «Мовна політика у багатомовних країнах. Закордонний досвід та його придатність для України» - видавництво "Дух і Літера"

 

«Міжнародне гуманітарне право: загальний курс» Нільса Мельцера

04.06.2021

Доступним став підручник Нільса Мельцера «Міжнародне гуманітарне право: загальний курс» українською мовою

 

Чи повернеться Феміда до свого колишнього храму?

29.05.2021

Найбільшим та найвеличнішим адміністративним будинком у Чорткові, поза сумнівом, є колишній Чортківський окружний суд, якому цього року сповниться 110 років

 

Станіслав Міхаловський, останній бурмістр Чорткова

11.05.2021

Останнім бурмістром міста Чорткова у часи міжвоєнної Польщі був правник Станіслав Міхаловський, якого репресовано сталінським режимом лише за те, що … мешканці довірили йому управління своїм містом

 

Осмислення трагедії Голокосту також є нашою перемогою над нацизмом

08.05.2021

6 травня, напередодні Днів пам’яті, примирення та перемоги над нацизмом, зустріччю у Бучацькій публічній бібліотеці розпочався цикл інформаційно-просвітницьких заходів у рамках «Року Іди Фінк на Тернопіллі». У її програмі було представлення першого українського видання творів Іди Фінк, роману «Подорож», ілюстрована розповідь про письменницю, її родину та її творчість.

Дослідження застосування українськими судами практики Євросуду

Резонансне дослідження «Precedent UA - 2015» вже доступне для ознайомлення у Інтернеті

детальніше

Ініціатива Першого грудня ухвалила хартію

"Ініціативна група Першого грудня", започаткована групою відомих інтелектуалів, серед яких В. Брюховецький, Б. Гаврилишин, С. Глузман, В. Горбулін, Л. Гузар, І. Дзюба, М. Маринович, М. Попович, Є. Сверстюк, В. Скуратівський, І. Юхновський оприлюдила текст Української хартії вільної людини

детальніше