RSS
новини

Насильницькі злочини, скоєні в ході збройного конфлікту на сході України у 2014–2018 роках

27.10.2018

ГО «Харківська правозахисна група» та ГО «Мирний берег» представляють цю доповідь, яка містить різноманітну інформацію про насильницькі злочини, скоєні під час воєнного конфлікту на сході України в 2014–2018 рр.

 

Мандри Docudays UA над Черемошем

27.10.2018

Впродовж восьми днів тривали мандри фестивалю документального кіно Docudays UA гірськими дорогами над Черемошем. Зустрічали нас села Бистрець, Голови, Криворівня, Ільці та районний центр, містечко Верховина.

 

Про бібліотеки, як "стовпи демократії" та центри публічного життя спільнот – у фільмі Фредеріка Вайзмена на Docudays UA

13.10.2018

Мандрівний Docudays UA у Тернополі відкрився 12 жовтня Спеціальною подією фестивалю – першим у його цьогорічній програмі переглядом фільму Фредеріка Вайзмена «Ex-Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека».

 

Мандрівний Docudays UA на Тернопіллі - вже незабаром

30.09.2018

У жовтні стартує XV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці понад 200 міст і містечок України. Традиційно Мандрівний Docudays UA триватиме до кінця грудня й завітає до 22-х областей України.

 

До вінка осінніх квітів – в пам’ятну дату Михайла Галущинського

29.09.2018

26 вересня виповнюється 140 років від народження нашого великого земляка Михайла Галущинського – команданта легіону Українських січових стрільців, багаторічного голови Товариства «Просвіта», першого директора Рогатинської приватної гімназії, професора Львівської академічної та Золочівської гімназій, Українського таємного університету, великого педагога, просвітянина, правозахисника, видатного громадського та політичного діяча.

 

Адвокати у радянських політичних справах у 60–80-ті рр. ХХ ст.

24.08.2018

Цей текст Євгена Захарова - про перемогу, в кінцевому рахунку, сили права над правом сили. Як би утопічно та по-дитячому це не звучало. У часи політичних репресій були адвокати (і доволі багато – десятки!), які стверджували в суді, що їхній підзахисний невинуватий, і вимагали виправдувального вироку. Саме це насамперед і відрізняє адвокатів-правозахисників від виконавців ролі у заздалегідь зрежисованому спектаклі

 

Через уроки історії - до розуміння прав людини

06.08.2018

З 28 липня по 5 серпня у передмісті Чернігова тривав «Освітній Фест прав людини - 2018» - найбільш масштабний освітній захід цього літа для правозахисних активістів. Від «Гельсінської ініціативи-ХХІ» на ньому було представлено сесію «Через уроки історії - до розуміння прав людини».

 

Януш Корчак у нас на Тернопіллі. Та у мені.

23.07.2018

22 липня виповнилося 140 років від народження Януша Корчака, всесвітньо відомого письменника-казкаря, публіциста, лікаря, педагога та великого праведника… Увесь життєвий шлях якого був реальним втіленням його світоглядних гуманістичних принципів – жити у правді та любові до ближнього навіть у найжорстокіших обставинах.

 

Посібник з міжнародного гуманітарного права

23.07.2018

Українська Гельсінська спілка з прав людини представила у вільному інтернет-доступі посібник «Міжнародне гуманітарне право»

 

Він прагнув осяяти темряву…

14.07.2018

12 липня у Чорткові урочисто відкрито меморіальну таблицю, присвячену пам’яті Карла Еміля Францоза – нашого земляка, видатного німецькомовного письменника, публіциста, видавця, просвітителя та гуманіста

Дослідження застосування українськими судами практики Євросуду

Резонансне дослідження «Precedent UA - 2015» вже доступне для ознайомлення у Інтернеті

детальніше

Ініціатива Першого грудня ухвалила хартію

"Ініціативна група Першого грудня", започаткована групою відомих інтелектуалів, серед яких В. Брюховецький, Б. Гаврилишин, С. Глузман, В. Горбулін, Л. Гузар, І. Дзюба, М. Маринович, М. Попович, Є. Сверстюк, В. Скуратівський, І. Юхновський оприлюдила текст Української хартії вільної людини

детальніше