RSS
новини

Для чого судді мантія та чому Олекса Довбуш вершив суд саме на горі?

29.04.2021

Провінційні «Храми Феміди» продовжують перебувати на маргінесі уваги: і влади, і суспільства. Про це красномовно говорить вже зовнішній вигляд історичного будинку початку ХХ століття, у якому нині притулився Чортківський районний суд. Чому притулився ? – тому що це чи не єдиний випадок на Тернопільщині, коли суд не має власного приміщення. У нас він «живе на квартирі», яку надає у оренду Чортківська міська рада.

 

Коли сама земля прагне повертати нам пам’ять

27.01.2021

27 січня цивілізований світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цього року відзначатимуться 80-і роковини від початку цієї трагедії у наших краях. На жаль, ми переважно згадуємо про ті трагічні події лише з нагоди пам’ятних дат та роковин.

 

«Гельсінська ініціатива-ХХІ» підтримує ідею відзначення «Року Іди Фінк на Тернопіллі»

30.12.2020

У 2021 році виповниться 100 років від народження Іди Фінк — відомої у світі письменниці, яка народилася і провела свої молоді роки у місті Збаражі на Поділлі.

 

Відкриваємо "двері до правосуддя"

23.12.2020

Клуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA «Кіноклуб на вулиці Зеленій», відкриває проект "Двері до правосуддя"

 

Зиновій Антонюк, наука людської гідності

08.12.2020

8 грудня відбулася спеціальна подія, присвячена світлій пам’яті Зиновія Антонюка, видатного українського мислителя, публіциста, правозахисника, політичного в’язня радянських тюрем та таборів, який цього року відійшов у вічність

 

Про інші часи Соми Моргенштерна

17.11.2020

У Тернопільській обласній науковій бібліотеці в рамках фестивалю Docudays UA відбулася спеціальна подія, приурочена до 130-ї річниці від народження Соми Моргенштерна

 

Docudays UA - ми також будуємо мости між людьми та країнами

15.11.2020

Мандрівний Docudays UA в умовах пандемії постав перед великими викликами. Але форсмажорні обставини спонукали знаходити нові можливості у комунікації, пошуку глядача та співбесідника. Стрічку "Межа" з колекції онлайн-кінотеатру "DOCUSPACE" дивилися онлайн у форматі "віртуального мосту Тернопіль - Харків". Ясна річ, при традиційній моделі проведення мандрівного фестивалю про це можна було лише мріяти.

 

Про "останнього романтика в архітектурі" згадували на його малій батьківщині

15.11.2020

9 та 10 листопада у програмі Мандрівного фестивалю документального кіно Docudays UA у Тернопільській області відбулися дві спеціальні події - представлення ілюстрованих лекцій, приурочених до 160-ї річниці від народження видатного архітектора, викладача та теоретика мистецтв, професора Яна Сас-Зубжицького (1860 – 1935). Команда фестивалю провела їх у партнерстві з публічними бібліотеками у Товстому та Заліщиках.

 

Правова кваліфікація вбивства польських громадян у квітні–травні 1940 року як злочину геноциду

06.11.2020

У цьому тексті зроблена спроба довести, що вбивство більше ніж 21,8 тисяч громадян Польщі у квітні–травні 1940 року має ознаки геноциду згідно з Конвенцією «Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього» від 9 грудня 1948 року.

 

Право чи домовленості: який вихід у ситуації з Конституційним Судом?

03.11.2020

Маємо складну конституційну кризу, де Президент запропонував своє бачення виходу із ситуації. Але видається, що цей шлях породжує ще більше проблем

Дослідження застосування українськими судами практики Євросуду

Резонансне дослідження «Precedent UA - 2015» вже доступне для ознайомлення у Інтернеті

детальніше

Ініціатива Першого грудня ухвалила хартію

"Ініціативна група Першого грудня", започаткована групою відомих інтелектуалів, серед яких В. Брюховецький, Б. Гаврилишин, С. Глузман, В. Горбулін, Л. Гузар, І. Дзюба, М. Маринович, М. Попович, Є. Сверстюк, В. Скуратівський, І. Юхновський оприлюдила текст Української хартії вільної людини

детальніше