Історичні постаті

Василь Овсієнко: Стус на фронті

19.05.2015

Уночі з 4 на 5 травня 2015 року зі стіни гуманітарного корпусу Донецького національного університету зник меморіяльний барельєф Василя Стуса

 

Стефанія Шабатура

03.01.2015

Нещодавно пішла у вічність Стефанія Щабатура, наша землячка з Подністров’я, художниця, дисидентка радянської доби, учасниця Української Гельсінкської групи

 

Парох Перемишлян і Майданека

20.08.2014

До 130-ї річниці з дня народження отця Омеляна Ковча - найбільш докладний, як на сьогодні, виклад життєвого шляху великого християнського праведника

 

Рік без Василя Лісового

07.08.2013

Василь Овсієнко: "Він не був людиною одного героїчного вчинку. Усе його життя було бездоганним громадянським служінням своєму народові".

 

Валерій Марченко - "Творчість і життя"

16.09.2012

Сьогодні виповнилося 65 років від народження Валерія Марченка. У передмові до видання його творів Семен Глузман висловився так: "За що ж помер Валерій Марченко? За багато що, за те багато що, що має назву моральність, порядність, нарешті, гидливість. Про це він писав, про це говорив, інакше жити не вмів та й не хотів..."

 

Кароліна Лянцкоронська: життя як втілення фамільного кредо - “Flammans pro Recto”

01.09.2012

Хіба досі - в отому впертому замовчуванні внеску аристократії в національну історію, науку та культуру - не продовжуємо ми дивитися на власне минуле крізь шори та криві скла більшовицького «краткого курса истории ВКПБ»? З іншого боку - хіба думка про те, що історія та культура поляків (євреїв, вірмен, росіян, татар і т. д.) в Україні є НАШОЮ, УКРАЇНСЬКОЮ ІСТОРІЄЮ ТА КУЛЬТУРОЮ – все ще не здається багатьом надто незвичною?

 

Вдячній пам’яті про Рафала Лемкіна

24.06.2010

110 років тому народився Рафал Лемкін - випускник Львівського університету, доктор права, правозахисник, автор правого поняття "злочин геноциду", головний промотор ухвалення ООН "Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього"

 

Довге повернення Блондера

22.06.2010

Мусимо визнати, що ім‘я Саші Блондера в Україні мало що скаже навіть знавцеві мистецтва. І то прикро: й тому, що у Європі цей художник здобув свого часу неабияке визнання, і тому, що він народився та провів свої юнацькі роки не де-інде, а у нашому з вами Чорткові.

 

Станіслав Єжи Лєц - Лицар ордену Свободи

05.01.2010

Станіслав Єжи Лєц залишив власний слід у світовій культурі насамперед, як „останній класик афоризму”, „геній сатиричної філософської метафори”... Він значно менш відомий, як дисидент, правозахисник, адвокат. Як галичанин також - про його молоді роки, проведені у Львові та на Західному Поділлі, відомо не так багато. А він до того ж був ще й поетом, філософом, публіцистом, перекладачем. Життєвий шлях Лєца сам по собі унікальний. Він журналіст і видавець, театральний діяч і фермер, в’язень концтабору й учасник антифашистського опору, а ще - партизан, офіцер, дипломат... Але в усі часи та у будь-яких іпостасях - яскравий нонконформіст...

 

Втрачені та віднайдені світи Агнона

29.12.2008

Цього року виповнилося 120 років від дня народження Агнона, поки що єдиного нобелівського лауреата-літератора, що народився в Україні. Для єврея його ім’я значить приблизно те ж саме, що для українця – ім’я Шевченка, для поляка – Міцкевича, росіянина – Пушкіна, іспанця – Сервантеса. Він вперше увів забуту давню мову іврит до кола мов сучасної світової літератури.